Om Dråsa Gård

Vi som driver mellangården i Dråsa är John och Inge van Gerwen. Vi köpte gården 2006 och flyttade med våra två döttrar hit från Nederländerna. År 2007 föddes vår tredje dotter så nu är gården fylld av barnspring och glädje!

John är född 1969 och tillsammans med sina föräldrar hade de en liten mjölkgård i Nederländerna. Gården hade 60 mjölkkor, slaktsvin och 10 ha egen mark samt arrenderade 15 ha längre bort. När det var dags att ta över gården helt från föräldrarna tyckte banken det att gården var för liten och att växa på den tiden var alldeles för dyrt och olönsamt. Inge hade jobb inom vården och arbetade på ett antroposofiskt institut för människor med handikapp.

Dråsa mellangård har 120 mjölkkor med ungdjuren. En liten del av korna blir inseminerade med mjölkras och resten blir inseminerade med en köttras, Black Angus, för extra fin köttkvalité.

Vår mark består av vall, beten, naturbeten samt skog och passar kombinationen mellan mjölkkor och köttungdjur väldigt bra.

År 2010 gick vi över till ekologiskt och blev kravcertifierade för både mjölken och marken 2012. Nu är det mesta av köttet kravcertifierat, men eftersom minst tre fjärdedelar av djurens liv ska levas ekologiskt så är våra äldsta kor inte kravkött. Däremot är alla ungdjuren helt kravgodkända.

Djuren får ekologisk och kravgodkänd mat: ensilage och helsäd från den egna gården. Helsäd är en blandning av havre och ärtor som man sår med gräs under. Gräset kan växa upp i skydd av havre och ärtor. Sent på sommaren slår vi helsäden och pressar det precis som ensilage i stora fyrkantsbalar som sedan blir inplastade i en korv. Spannmål och åkerbönor köper vi från kravgårdar i grannbyar. Sedan köper vi in lite kravmärkt kraftfoder.

Våra ungdjur av köttras äter bara gräs på sommaren och på vintern ensilage med helsäd så vi får ett fint och smakrikt kött.

Korna har ett lösdriftstal vilket innebär att korna inte står fastbundna utan har liggbås och kan gå runt. I maj får korna komma ut igen efter den långa vintern inne. När gräset växer ordentligt går korna ute dag och natt och kommer hem två gånger för att mjölkas och äta lite spannmål och kraftfoder. Ungdjuren är ute på bete hela sommaren och en del av hösten.

Vi tycker att det är viktigt med friska och glada djur så att mjölken man dricker och köttet man äter både är gott och fullt med näring.